Adil kah pada diri

Jika seseorang penah hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian darpd kamu tetapi atas sebab yg tidak di ingini die berlalu pergi, usahlah bersedih kerana sekurang2nya dia penah membahagiakan dirimu..

Hati ini kadang2 terlalu sepi kerana tiada sesiapa yang seakan2 memahami apa yg aku rasa..Hati yang semakin layu seolah tiada sesiapa yang sudi menggantinya.Dan semakin hari aku ingin lupakan semakin bayangan semalam menghantui diri ini.

Apakah aku masih menutup pintu hati pada insan yg sudi menghulurkan belaian kasih, Mungkin rasa tidak adil pada diri kerana kdg2 menolak  tapi itulah hakikatnya sekarang.Kdg2 aku rasa aku masih hidup dalam bayang2 sewaktu bersamanya. Adilkah pada diri ini , sedangkan hakikatnya dia telah lama tiada :(

Hati ini terasa seakan2 ingin melepaskan rasa lama itu, Namun semakin rasa ingin melepaskan semakin ia kuat rasa rindu ini padanya...Seolah2 baru semalam dia masih bersamaku....dan seolah2 baru semalam ia meninggalkan diri ini.

Mereka seolah2 memandang sayu padaku , melihat dan berkata2 , memberi kata semangat dan kdg2 membuat aku rimas. Seakan2 mereka mengerti yg hakikatnya hanya Allah sahaja yg tahu perasaan aku ini.Perpisahan ini amat berat bgku.Jiwa dan raga masih ada dia dan untuk melupakan rasanya amat berat bgku...Rasanya tidak adil aku terima orang lain hakikatnya hati ini masih ada dia .

Mereka hanya melihat aku , memandang serta menilai  dan mereka tidak akan tahu apa yg aku rasa.Hati ini sukar dimengerti dan diri ini kdg2 lemas dgn perasaan sendiri .Seolah2 senang berkata dan pada hakikatnya diri ini berat menanggung.

Sampai bila utk aku kunci pintu hati ini utk menerima orang lain itu hanya Allah sahaja yang tahu.Lembaran kisah lalu betul2 mengunci hati ini.Biarlah diri ini di hukum dan biarlah diri ini bahagia bersama anak2 dan itu dah cukup bahagia bg aku.

Andai kata ditakdirkan ada seorang insan yang berjaya membuka pintu dan mempunyai kunci utk membuka hati ini .InsyaAllah akan diterima.tapi biarlah dia hadir dan boleh membimbingku dan anak2 ke jalan Allah.Hanya Allah yang faham dan mengerti apa sahaja di dalam hati ini.

Manja

22/03/2012

Windu :(

Untuk Dia Yang Pernah Mengecewakanku (Sang Mantan)

 Assalamualaikum..

Kehadapan sang mantan yang berada di mana jua, moga kehidupanmu diredhai Allah. Aku masih di sini. Seperti biasa. Melewati masa-masa kehidupan dengan hati yang penuh tabah
Pertama kali, aku ucapkan terima kasih kepadamu kerana kau telah meninggalkan aku. Terima kasih. Kau telah menyedarkan aku tentang dosa-dosa silamku. Kau telah mengingatkan aku betapa dosanya kita dulu, dipenuhi maksiat malah meninggalkan perintah Allah.

Sang Mantan,

Pada mulanya, aku menyesal dengan keputusanmu. Meninggalkan aku ketika hati masih sayang. Sungguh aku menyesal. Tapi cuba kita berfikir sejenak, selama kita bercinta, apa perintah Allah yang telah kita kerjakan bersama? Yang wajib? Tidak ada. Yang sunat, lagilah tiada.
Pernah tak setiap kali kita keluar bersama, kita berhenti di mana-mana surau berdekatan untuk mengerjakan solat? Pernah tak? Pernah tak kita mengelak dari berpegangan tangan di khalayak ramai walaupun pada bulan Ramadhan? Pernah tak?

Pernah tak kita berasa malu, ketika kau memegang pinggang dan bahu ku ketika bersiar-siar di shopping complex? Pernah tak kita berasa malu memasuki pusat karaoke berdua? Pernah tak?
Semua tu terjah di fikiranku selepas kau membuat keputusan meninggalkan aku. Pada mulanya, aku nekad untuk kembali meraih cintamu. Aku cuba. Aku usaha. Tapi untuk apa? Jika kita bersama kembali, mungkinkah terjamin kita tidak akan melakukan perkara yang sama seperti dahulu?

Sang Mantan,

Aku tidak menyalahkan kamu sepenuhnya. Aku menyalahkan diri sendiri kerana tidak mempunyai iman yang kuat, tidak mengalih pandangan terhadap kaum Adam, tidak menolak lamaran cintamu dulu. Aku lupa betapa tingginya darjah seorang wanita. Aku lupa betapa tingginya malu yang perlu ada dalam diri seorang wanita. Aku leka. Aku lalai.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Aku melihat ke dalam syurga, maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penduduknya adalah wanita.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Abbas dan Imran serta selain kedua-duanya)
Seorang pujangga mengatakan, “hidupnya wajah berkat malu, sebagaimana tanaman berkat air”

Sang Mantan,

Betapa banyaknya dosa yang telah kita lakukan sepanjang kita bersama. Dosa yang ada sebelum kita bercinta pun susah hendak ku tanggung, ditambah dosa selepas aku mengenal erti cinta. Terlalu banyak, tidak mampu untuk dikira. Ya Allah..
Kau masih tidak sedar akan semuanya itu. Kau sedang leka bersama cinta hatimu. Aku bersyukur seandainya pilihan barumu tidak seperti aku, aku bersyukur.Semoga dia membimbingmu ke jalan yang benar. Aku berdoa.

Cinta tidak buta seperti yang diperkatakan orang lain. Cinta yang menyebabkan kita buta. Kita yang buta selepas tenggelam di dasar lautan cinta yang paling dalam suma salah kita. Bukan salah mereka.

Oleh itu sang Mantan..


Bertaubatlah. Kembali pada Allah. Masih belum terlambat sebenarnya. Sedarlah akan dosa-dosa silammu sementara jantungmu masih berdegup, sementara nafasmu belum terhenti. Kembalilah bersama Allah. Jangan sesekali leka sekali lagi dengan dunia cinta.

Jika kamu terlalu menyayangi cinta barumu itu, bimbinglah dia bersama-sama untuk kembali menjalankan perintah Allah. Lamarlah dia sebagai isterimu. Jangan berikan harapan palsu sebagaimana kau pernah berikan padaku dulu. Jadikan dia sebagai yang halal untukmu. Aku berdoa.

Untuk menerimamu kembali, untuk mencari pengganti dirimu buat masa kini, aku rasakan tidak. Aku tidak mahu leka mengejar cinta. Aku takut pada balasan Allah. Aku takut jika aku lalai mengerjakan perintah Allah seperti dahulu. Aku takut aku akan mencintai lelaki itu lebih dari aku mencintai Allah.
Aku takut sangat-sangat. Ketakutan ini aku tidak pernah rasa pada suatu masa dulu.

Walaupun kamu pernah menyakiti hatiku, pernah membuangku dalam hidupmu, pernah menghancurkan impian-impian bersama, aku tidak pernah lupa untuk mendoakanmu. Aku berdoa agar Allah bukakan pintu hati kau untuk bertaubat dan kembali mengerjakan perintah Allah. Sungguh, tiada dendam sekelumit di hati ini. Cuma aku tidak mahu, orang yang aku pernah sayang, pernah bertakhta di hatiku, menyerahkan dirinya di lembah neraka.

Wassalam,

Warkah wanita yang ingin berubah menjadi solehah

* copy n paste from FB dunia macam2....semoga diri ini akan berubah demi Allah ....