Mencari cinta sejati

Persoalan selalu datang pada diri kita ...Selalunya mesti tentang cinta ..yg tua , muda akan penah merasa cinta ....Kalau cinta apa tandanya ..permulaaan nya kita akan rasa suka pada seseorang , bila kita dah rasa suka , akan timbullah rasa sayang ...seseorang kekasih apabila suka akan rasa sanggup buat apa sahaja yg disuruh oleh kekasihnya...Walau susah manapun dia rasa semuanya senang . Bila hasrat kekasih tidak dipenuhi rasa tidak lengkap la hidup , tp kenapa bila sesuatu yg di suruh Allah , kdg2 kita tidak buat ...Alangkah ruginya rasa hidup apabila saham utk akhirat kdg2 kita lupa utk melakukan semuanya demi cinta .Itulah penangan cinta pada manusia .

Dan Jika kita cintakan Allah , Kita akan sentiasa suka apabila diperintah , Bila ada sesuatu yg di suruh kita akan buat , dan sesuatu yg dilarang kita akan tinggalkan . Kita dengar dan taat pada suruhanNya , Itulah bukti cinta pada Allah . Malas , letih , sakit , susah , miskin semua nya tidak menjadi halangan.

Dengan kita sentiasa ingat pada Allah , tiba2 akan rasa kesedaran melanda . Nur akan menyinari hati kita ..Lalu tersentaklah bahawa cinta pada manusia bknlah cinta sejati .Ada cinta yang lebih hakiki Itulah cinta Allah .Kita akan mencari cinta itu melalui pembacaan , menyebut dengan lidah melalui berzikir serta bertanya pada para ulama. Sebenarnya itulah cinta pada Allah .

Mendalami cinta Allah  , hati kita hendaklah tenang dan jiwa pun hendaklah tenteram , Jika hati sakit , kita hendaklah mengubat serta merawatnya dulu .Ubat hati ialah kembali pada asalnya , iaitu kembali dekat pada Alllah . Roh yang dekat pada Allah akan rasa tenang dan hati akan rasa tenteram .

Cinta pada manusia mmg indah kerana ia datang dari Allah S.W.T. Tidak ada ciptaan yang buruk di sisi Allah .Justeru bila kita mencintai Allah , InsyaAllah kita akan dikurniakan pasangan yang terbaik utk diri kita ..Kenal Allah ertinya merasakan keindahan-Nya , kebesaran-Nya ,Kegagahan-Nya serta kasih sayangNya..

Sejauh mana seseorang itu kenal Allah . sejauh itulah  cintanya pada Allah.


Manja

4/1/2011

9.45pm.

No comments: