Kau pergi jua.....Al Fatihah buat mu Sayang

Sayang........

Manja  igt lg bang...16/1/2000 abang dtg umah manja dgn geng2 hasmani...masa tu izza pon dtg kan....die dgn hasmani yang kenalkan abg pada manja......abg sungguh2 nk kenal dgn manjakan..manja x tahu abg dpt mana no tel manja...abg sll call manja..ari2 abg call manja....dan pada 20/2/2000 , hari itulah mula2 kita kuar bersama...terus terang manja cakap....mula2 manja x suka abg ....manja benci je tgk abg....tp cara abg melayan manja seperti puteri raja buat manja kalah bang....cara abg jumpa mak dgn ayah secara gentleman...manja respect abg sangat.....pas tu kita berkawan ....semasa kita kawan...abg layan manja terlalu baik...abg amik manja keja..anta manja keja..kita sll kuar bersama....abg seboleh2 jaga ati manja...kdg2 manja ni keras kepala....sll nk carik gaduh je...tp abg tenang je dgn perangai manja........selama 2 tahun kita kawan...abg melamar manja untuk menjadi suri hidup abg.....manja terkejut bang.....sbb kita terlalu muda masa itu.abg 22 tahun dan manja 20 tahun masa tu..tp abg ckp abg boleh jaga manja....
Tanggal 25/12/2002 kita bertunang di rumah nenek manja kan.......abg terlalu seronok....kita bertunang selama 1  tahun lebih......macam2 dugaan kita tempuhi,dlm masa bertunang....ayah accident koma..kita dh tetapkan tarikh kawin masa tu.....ayah koma 3 bulan sblm kita kawin ..berat sungguh dugaan masa kita bertunang ....abgla org yg bwk mak dgn manja pg hospital ...suma urusan ayah di hospital abg yg buatkan.....manja terlalu bergantung kepada abg....abg xnak tgk manja susah hati......tu yang abg buat ape saje untuk manja.....

Dan pada 3/9/2004....ari jumaat kita disatukan di masjid UPM ...kita terlalu gembira bang......akhinye setelah bermcm2 dugaan ,akhirnya kita disatukan dgn majlis yang sungguh meriah.....majlis kita berlangsung selama 3 hari 2 mlm......sungguh meriah ketika itu...suma keluarga berkumpul meraikan majlis perkahwinan kita.....pas tu abg bwk manja honeymoon di Bukit Tinggi Pahang...abg ckp x dpt bwk manja kt Perancis , bwkla manja kt Bukit Tinggi pon jadila.....hehehe.....Aggghhhh kenangan itu buat manja sedih bang.....dan x smpi 2 bulan kita berkahwin.....kita dpt berita gembira yang manja mengandung.....abg terlalu gembira sampai pregnanty test abg tampal kt almari bilik kita.....abg tatang manja mcm puteri raja.....ape je manja nk makan abg belikan .bayangkan bang.....berat manja pada asalnye 48kg....naik sbyk 25 kg...wooowww..mcm tong drum manja time tu....hehe

Dan akhirnya pada 19/6/2005 lahirnya anak lelaki kita Qairil Adlyshah....comel die kan bang.. handsome mcm abg.....dan paling best sekali adly lahir sama dgn birthday manja ...itulah hadiah manja yang tiada nilai bang.......abg ckp...adly ni la hadiah abg untuk birthday manja..manja senyum jee....kita jaga adly mcm menatang minyak yg penuh....dan pada 04/05/2009 lahirla puteri ke 2 kita Nur Qaisara Alya.......Allah memberi kita sepasang cahayamata bang.....kita terlalu gembira kan bang.....abg terlalu baik dgn anak2 kita..abg x penah jentik dieorg walaupon sekali pon....

Selama kita kawin...kdg2 manja ni keras kepala...tp abg sabar je dgn manja...kdg2 kita bergaduh...biasela tu adat orang berkahwin kan bang...tp sllnye abg mengalah dgn manja....abg suka membebel2 dgn manja...abg sll nasihatkan manja....abg terlalu sporting....abg izinkan manja kuar dgn kwn2 manja....itulah manja terlalu sayangkan abg..cintakan abg..selama 6 tahun lebih kita kawin,abg x penah jentik manja dan pukul manja pon...muka abg je garang kan tp abg terlalu baik sayang........

Suma itu tinggal kenangan bang.....sebelum sebulan abg pegi....manja x perasan lgsg tanda2 abg nk pergi tinggalkan manja.....tp abg belikan suma keperluan rumah beberapa hari sebelum abg pergi.....manja igt lg 2 hari sblm abg pergi, abg masakkan untuk manja...abg ckp nk masak special untuk manja.....abg mcm gembira je masa tu....kita mkn bersama2...abg  sungguh berselera mlm tu..manja x perasan bang perubahan abg...manja ckp wah untungnye abg nk masak untuk manja.....sbb abg jarang masak untuk manja.itulah perubahan paling ketara..tp manja terkilan pada 3 hari sblm abg pergi kita pg mkn , abg yea2 nk makan ikan talipia tp owner tu ckp....dieorg xleh amik ikan tu sbb ujan....abg nmpk sedih sgt....itupon manja x perasan bang....pada mlm sblm abg pergi kita makn sama2 di maulana.....abg ckp abg 1 hari x mkn nasi.......abg ckp nk mkn nasi kandar .....dan hujung bulan ni kita nk pg penang kan....abg ckp dgn adly...nanti babah abg bwk adly mkn nasi kandar yek..mlm ni babah nk mkn dulu.......rupanye bang....abg x sempat nak bwk kita sekeluarga pg penang...kita hanya merancang bang tp itu suma Allah yang tentukan.......

Dan keesokkan paginye manja nk kejutkan abg  pg keja......manja tgk mulut abg dh berbuih...tangan dgn pipi abg dh sejuk...tp sejam sblm tu manja dgr abg dengkur lg ..manja dgr bang tp dengkur abg tu lain dari manja sll dgr...tp manja xdela tgk masa tu sbb manja sebuk buat keja  umah ...pas manja tgk abg mcm tu...manja cepat panggil abah....manja menangis bang......abg pergi tinggalkan manja tanpa pesan...abg pergi sorang2 tanpa manja temankan abg....mgkn abg xnak manja susah hati bila abg pergi tinggalkan manja......senangnya abg pergi bang.....manja x percaya bang...sungguh x percaya...mlm td kita mkn sesama di maulana....cuma mlm tu kita x berborak mcm selalu..abg byk diam dr sll .itu pon manja x perasan bang..perubahan abg...teruknya manja.......bila paramedik Hospital Serdang dtg dan sahkan abg dah xde...barulah manja sedey sgt bang.......menitis air mata manja tp manja tak  meratap.....manja tahu walaupon abg dh pergi ke dunia lain tp abg masih nampak manja....manja berzikir & baca Al fatihah untuk  bang......suma yg dtg memberi kekuatan kpd manja...ramai org dtg melawat abg....ramai x percaya bang..itu dieorg.....apatah lg manja ni isteri abg....melihat mayat abg terbujur kaku di rumah mak, manja x sanggup apatah lg ditutup dgn kain baik lepas mak...wah besarnya dugaan Allah pada manja bang......macamana manja nk hidup tanpa abg.....sllnya suma abg yg buatkan untuk manja......manja istifar banyak2 bang...manja x meratap.....manja xnak abg tgk manja sedih...sllnya manja baca di buku2 tentang wanita kematian suami..dan ini suma berlaku kepada manja bang...sungguh besar dugaan Mu Ya Allah.....manja pandang  wajah abg...abg mcm tido jer........segala urusan abg di masjid ....abg dimandikan ....dikafankan dan disembahyangkan......sumanya berjalan dgn lancar .....dan pd tengahari 13  April 2011 abg selamat dikebumikan di tanah perkuburan islam UPM......manja cuba untuk bertenang.dn melalui suma ini.....Hanya Zikir dan doa untuk abg.......bila abg selamat dikebumikan barulah manja terima hakikat yang abg betul2 dah tinggalkan manja......ari2 adly tnya manja .org meninggal  x boleh idup balik ke? dekat2 mlm die ckp die rindukan abg...dan ari ni hari ke 4  pemergiaan abg...adly sll sbt die rindu kt abg.....die mintak baju abg untuk die cium...Ya Allah sungguh besar dugaan Mu pada hambamu ini.......Semoga aku tabah dan kuat menghadapi suma ini.......

InsyaAllah bang...manja akan jaga anak2 kita bang...itulah amanah abang buat manja.....Hanya Al-Fatihah ,Yasin dan doa manja mampu berikan untuk abang......abangla suami terbaik buat manja...semoga kita dapat jumpa di syurga bang.......Semoga Roh Abang dicucuri rahmat dan tenang di sana......manja cintakan abang selama-lamanya........

Al Fatihah

Qairil Anwar Abd Rahman

29.12.1980 - 13.4.2011

2 comments:

Aida Omar said...

kak sedihnye adik baca luahan hati akk nie..tabah betul akk kan?

3mi3y.Ryn said...

mm..tabahnya ko faezah....giliran aku nanti..aku xpasti adkh aku sekuat seorang wanita yg bernama faezah...takziah ye..